Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Is mörker och tonemapping.

Det var ordentligt mörkt när vi promenerade runt Årstaviken i Stockholm min hund och jag. Jag fick syn på den igenisade ingången till ett bergrum intill gångvägen, det finns ganska många sådana vid Årstaviken. Det rektangulära området nere till vänster är dörren, måste vara knepigt att ta sig in.

För att framhäva motivet behövs en del bildbehandling, jag har även tagit i en del för att dramatisera bilden lite. En plug-in som jag gillar och använder ibland är Aurora HDR, det finns andra HDR-programvaror som funkar bra också.

En ganska utbredd missuppfattning när det gäller HDR eller snarare tonemapping som är det man använder sig av om man bara utgår från en bild är att det alltid blir överdrivet. HDR och tonemapping har som sitt främsta användningsområde att balansera kontrasten i bilden så att man får teckning i både hög och lågdagrar tycker jag.

Ofta använder jag HDR för bilder i knepiga ljus för att komma närmare hur det såg ut i verkligheten och inte tvärt om. Alla som fotograferat en fantastisk solnedgång och sett den bleka kopian av upplevelsen som bilden som regel blir förstår vad jag pratar om, då kan HDR/tonemapping vara ett strålande sätt att så gott det går få bilden att se ut som det man faktiskt fotograferade.

I detta fall har jag dock tagit i lite, att använda HDR/tonmapping är en teknik som även kan fungera bra om man skall konvertera en bild till svartvitt och inte får den stuns i bilden man är ute efter. I det här exemplet har jag utgått från HDR-bilden när jag konverterat till svartvitt i Silver EFEX. Vid konverteringen valde jag Ilford HP5+ som film, så mycket mer är inte gjort.

Biddata: Nikon Z6 II, Z 50/1,8 S 

f/2,5 1/13 sek iso 12800


Ursprungsbilden, endast brusreducerad.


Bilden körd genom Aurora HDR.


Den konverterade HDR-bilden.

Inlagt 2024-01-31 02:19 | Läst 389 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Som färg blir det för mycket i min smak men beror också på syftet man har när bilden skapas. I sv är det däremot spännande med alla tonskillnader
/N
Svar från alf109 2024-01-31 11:21
Tack ska du ha Nini.
Alltid en smaksak detta, men som jag skrev så tog jag i lite i denna bild.
/Affe
Det här ska jag definitivt komma ihåg att prova om jag gör någon bild i svartvitt. Det är ganska sällan och jag upplever ofta att jag inte får till den stuns jag önskar.
Hälsningar Lena
Svar från alf109 2024-01-31 20:45
Tack ska du ha för din kommentar Lena.
Jo, det är ett ganska bra tips tycker jag, använder det ofta för att få fram samma känsla som i svartvit film när jag tycker att bilderna blir för "platta" om jag konverterar dem rakt av. Sedan just den här bilden har jag ju tagit i lite extra.
/Affe