Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Möte i gryningen

Det är härligt ute vid soluppgången, först utsikten från ett jakttorn där jag satt och såg solen gå upp, inga djur passerade idag, mobilfoto

sedan trampa iväg på en annan liten väg, såg någon närma sig från tvären bak buskarna, rakt fram är parkeringen till ängarna dit folk från Köpenhamn gärna åker, men nu stanna de jag cykeln, tog fram kameran och väntade tålmodigt - och där kom den helt lugnt

prrr smattrade kameran, nu hade mina vantar tryckt in HDMI knappen igen! Nåväl, bara att stå blick still och fortsätta

här började jag använda AI brus i Lightroom, det syns

det tar 8 minuter per bild, så det gäller att begränsa sig

han drar in lite doft med öppen mun

kollar

bäst att vandra vidare, vanlig brusreducering igen

Inlagt 2023-05-06 19:13 | Läst 531 ggr. | Permalink
Det var ett fint möte!
Många bilder blev det också! Fint!
//Lola
Svar från Vibybo 2023-05-07 16:28
Tack så mycket Lola, det blir många, har lite svårt att begränsa mig i antalet.
Fin morgontur med en fin serie bilder. Själv är jag i Uppsala, tog en fotorunda igår 05.30 och såg ett rådjur stå på innergården precis utanför, men jag hade inte räknat med ett fotoobjekt redan där, kameran var inte uppackad, så det blev ingen bild på den.

Skönt med AI, jag ville fånga kungsfiskaren i farten under helgen i Uppsala så jag körde med korta tider och lite högre ISO, det var för jag hade LR AI DeNoise i bakhuvudet, det blev nog en 500 exponeringar på fiskaren så får man se om det blev något
Svar från Vibybo 2023-05-07 16:33
Tack Peter, det med att ha kameran i väskan och motivet rakt framför är en vanlig företeelse tyvärr, ofta så när jag kommit fram till en plats just. Man får se och njuta, ta en bild en annan gång. Det ska bli spännande att se bilderna med kungsfiskaren, det är en fågel som konsekvent undviker mig, bara sett den som ett blått streck längs med en bäck 2 ggr. Verkar vara en smått omöjlig uppgift du gett dig på. Lyckas du med det kanske du kan ta upp lerduveskytte också?
Vilken härlig morgon och fantastiskt fina bilder där man kan känna känslan i en tidig morgon. Mvh Nina
Svar från Vibybo 2023-05-07 16:48
Tack Nina, bästa tiden på dagen, naturen vaknar, vilt är ute, bra fotoljus.
De är fina de där trädgårdsmarodörerna, har fyra som förser sig på vår tomt och de är inte ett dugg rädda. Tycker säkert nu att vi tillhör inredningen i deras trädgård och inte stör dem så mycket.
Blev fina bilder med solskenet.
Svar från Vibybo 2023-05-07 16:55
Ja Margareta, de vänjer sig säkert vid er, de vet var ni bor! Har inte större än fasaner i trädgården, de betraktar nog oss hemma som matbetjänter och i övrigt ett störande inslag. Du får ta lite bilder på din storväxta ohyra!
Fina bilder från den tidiga morgonen.
Och kul med råbocken :)
Lightrooms AI är riktigt bra tycker jag men som du säger så får man begränsa sig, det tar ju tid.
Svar från Vibybo 2023-05-07 17:00
Tack Joakim, har experimenterat med olika bilder och inställningar och fortsätter för att se hur det blir bäst. Det är tacksamt för flygande fågel helt klart. Skulle tro att Adobe förbättrar algoritmerna efterhand. De lade ju ned sitt tillägg för skakningsoskärpa, testade det när det var nytt, kunde bli bra, kunde bli konstigt.
Det är ju den här typen av tidiga morgonturer som jag älskar och just såna vyer som på första bilden är ju underbara. Att man också får möta ett och annat djur förgyller ju morgonen ännu mer och bonus om man får se dem så länge att man kan studera deras beteende. Brusreduceringen i LR tar tid och min sambo fick titta på det. Jag fick lite extra minne i min dator som kortade tiden något, men enligt honom skulle jag behöva ett nytt grafikkort. Något i 4000 - 4500 kronors klassen skulle förkorta tiden avsevärt (under en minut). Vi avvaktar så länge :-)
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2023-05-08 15:14
Tack Lena, vi får hoppas att vi kan få ett antal morgonturer denna sommar. Angående utgifter för brusreducering säger frun stopp nu, en ny dator är nog, och det förstår jag, har ju tid som pensionär. Funderade själv innan hur det skulle gå lika snabbt som resten av Lightroom, troligtvis hade det nog behövts SAAB-BAE:s bästa.
Vilket trevligt möte i morgonljuset. Bild fyra blev helt perfekt, favorit här..
HaD/Gunte..
Svar från Vibybo 2023-05-08 15:15
Tack Gunte, plötsligt händer det, och alla bitar faller på rätt plats.