Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

I färg med enkla billiga verktyg

Åkte igår med min fru mot Kivik till, hade några enkla fotoverktyg med mig. Rena sommarvädret, en perfekt utflyktsdag. Ville bara ha enkla lättburna kameror med mig, av klick-o-matic typen. Ljuset var väldigt hårt, snarast stenhårt men alldeles underbart. 

Startar med vår Sony RX100, den är gammal med synnerligen flammig skärm, syns inte mycket på den i det skarpa ljuset, det är till att sikta och trycka. Men bilder blev det. 

Rakt mot solen i bokskogen, helt fantastiskt vackert där och fågelsången har verkligen kommit igång. Stort tack till Försvarsmakten för Ravlunda skjutfält med dess bokskog.

Sedan kommer de bilder jag tog med mobilen, en några år gammal mellanprismodell. Skickade bilderna som meddelande till familjen i Kalix. Här har det skarpa ljuset verkligen framhävt det dåliga dynamiska omfånget, men i den lilla mobilskärmen ser det bra ut. 

Rakt mot solen i bokskogen, ett förskräckligt resultat.

Detta blev bättre med sidosol, men inte bra.

Här är min bättre hälft.

Mobilmakro avbildande en blomma av harsyra, den var god den blomman. Nyutslagna boklöv är också delikata.

Sen blir det en tredje kamera i sista bilden, Olympus PM2 med platt 17 mm, en favorit.

Ännu en av mina favoritstigar, en miljö som man mår bra i. 

Det var allt, tack för intresset.

Inlagt 2020-04-24 12:17 | Läst 1844 ggr. | Permalink
Ser härligt ut det där! Har själv en Sony 100 lV som är smidig med liten sökare och fortfarande bättre än alla mobilkameror.
Svar från Vibybo 2020-04-24 14:43
Tack Dan, såg en sådan test för något år sedan, bästa Sony 100 mot bästa mobil i samma prisklass ungefär. Sett på liten skärm som mobilen var det ingen skillnad, men på stor skärm mycket stor skillnad till Sonyns fördel, syntes tydligt hur mobilens " intelligenta" programvara försökte fuska till detaljerna. Sonyns bilddetaljer kunde förstoras och se lika fina ut som helheten.
Fastnade för den 5:e bilden direkt. Kompositionen och hela miljön. Vad är det för blommor ? (körsbär ? ) Du får åka dit och testa några nya bilder. Ser lite konstigt ut på min skärm.
Sten
Svar från Vibybo 2020-04-24 18:07
Tack Sten, får erkänna jag gick lite fram och tillbaka och tog olika bilder för att finna rätt vinkel.
Det är vilda körsbär, helt rätt, finns gott om dem på Österlen. Bilden är tagen med en medelmåttig mobilkamera i hårt ljus, så någon högre bildkvalité är inte att förvänta, bilden togs för att skicka som bildmeddelande till min son. Tog några bilder med annan riktig kamera också, men har inte haft ork att titta närmare på dem ännu. Kommer kanske senare.
Hej Stefan. Jag tror att du har några väldigt fina bilder med den "blygsamma" utrustningen.
Jag har fotograferat de senaste dagarna utan att kontrollera bilderna innan jag återvänt hem. Jag har en Sony RX100 III med en liten sökare. Det var sökaren bl.a. som lockade mig. Men jag måste erkänna att jag mestadels använder skärmen. På min kan jag justera ljusstyrkan på både skärmen och sökaren. Att bara peka och fotografera är också något jag gör - särskilt vid gatufotografering.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Vibybo 2020-04-24 20:01
Hej Erik! Den enda gång jag konsekvent använder sökare är vid fågelfoto. Annars blir det oftast skärmen, vid foto av människor alltid skärmen. Men när solen är väldigt skarp är sökare också bäst. Sony gör väldigt bra sensorer, förbluffande bra 1 tums sensorer. Det bra med RX100 är att den är så liten, praktisk och kan följa med överallt.
Vårigt och härliga bilder Stefan! //Per
Svar från Vibybo 2020-04-25 01:23
Tack Per, börjar gå över i försommar här nu, det är mycket tidigt.
Man kan få bilder med skön känsla även med enklare verktyg! Jag tycker du fångat miljön med vitsippor och nyutslagen bokskog bra.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2020-04-25 10:11
Tack Bjarne, det var väldigt skönt att få komma ut lite.