Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

912 - Vind och vatten

Det har ju varit tilldelning av vind och vatten till Skåneland på sista tiden. Tog en liten cykeltur till Ekenabbens promenadområde där lite barmark finnes. Konstaterade att vattnet sjunkit en halvmeter från sitt högsta, och tror det kommer att fortsätta sjunka. Vid en snabb titt över landskapet märks inte halvmetern, det ser rekordmycket ut ändå. Vipor, lärkor och vadare kommer men deras vanliga marker står det högt med vatten över. I trädgården kommer rabarber upp, kejsarkronorna är i full blom och i övrigt blommar de tidiga stenfruktträden för fullt nu runt omkring i trakten. Den första humlan vi sett hemma visade sig idag, annars har jag inte sett en insekt i rörelse. 

På Ekenabben gick det inte att äntra fågeltornet, men det går ju alltid att ta en bild.

Var inte ensam om att spana in vattnet

Alltid kul att finna någon att prata med. Då det blåst på sistone har det fallit en stor mängd träd, och kommunen hade röjt upp en liten promenadväg

men det mesta var hinderbana vilket somliga uppskattar men inte alla

Sumpskogen såg ut som vanligt, men småfåglarna var alltför undanglidande idag

till sist kom en stilig herre och förbarmade sig, landade framför och poserade stolt

Sen hade Gun-Inger ett önskemål om att jag skulle visa några blyertsteckningar. Då det normalt inte hör hemma på en Fotosida skulle jag inte gjort det annars, men här kommer några så hon får se på dem. 

Det verkar som om kameror har lite svårt att korrekt hantera gråskalan på vitt papper, men återgivningen här ovan får duga helt enkelt. 

Tillägg: varit ute och sett att skäggdoppingen kommit, hörde också rördromen.

Inlagt 2020-03-17 14:29 | Läst 1494 ggr. | Permalink
Oj, du överraskar, sevärda teckningar!
Svar från Vibybo 2020-03-17 14:46
Tack Ragnar, Kul att göra en och annan, men de läggs i en låda tills släkten delar upp efter mig.
Så fint, jag menar då i huvudsak teckningarna och särskilt stararna. Har köpt några böcker av Lars Jonsson, det är många sevärda teckningar på fåglar i dessa böcker, det är inget fel på texten heller ifs. Det började med att dottern vill ha några av hans böcker för hon tecknar också, så tyckte jag att de var så sevärda så jag köpte också några. Dottern började att fotografera men har nu helt gått över till teckning och akvarell. Det är så jag också har haft dessa funderingar, man kan ju vänta på sin bild i år men den inträffar aldrig men har inte alltid fåglarna med sig, så mycket ”enklare” det skulle vara om man målade sin bild istället :). Man behöver kanske ha några färdigheter, jag vet inte om mina räcker men det skadar ju inte att pröva
Svar från Vibybo 2020-03-17 16:04
Tack Peter, det skadar aldrig att pröva som du skriver, alltid spännande med nya utmaningar och bildäventyr. Verkar som om din dotter känt kallelsen, det är bara att fortsätta då, och gratulera henne.
Vill man lära sig är grundläggande litteratur bra att läsa, bra att börja med blyerts, tomt papper och försöka komma underfund med hur en bild är uppbyggd och fungerar: perspektiv, skuggor, form och sådant. Sen finns det oändligt mycket mer som hur seendet fungerar, ljusets egenskaper, fysik, kemi m.m.
Själv har jag utvecklats fritt och i perioder, inte så många förebilder i teckning och akvarell, mest i målning. Har knappt gjort några fåglar alls mer än stararna här ovan, det är landskap och människor som gällt.
Hej Stefan.
Jeg går ud fra, at det ikke kun er Gun-Inger, der må se på tegningerne :-) Jeg kikker på dem i hvetfald og er imponeret.
Med mange venlige hilsener fra Erik,
Svar från Vibybo 2020-03-17 16:07
Tack Erik, det är fritt för alla att kika. Tyvärr har jag inte gjort så mycket av den konstnärliga biten de sista 10 åren, mest åt barnbarnen.
Oj så fina teckningar, mkt imponerad! Vad roligt att få se, tur att Gun-Inger frågat efter dom! Hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2020-03-17 20:02
Tack Björn! De ligger bara i lådor annars.
Oj vad fint! Verkligen bra teckningar! Roligt att ha den förmågan, det har jag aldrig haft tyvärr.. Tror inte Gun-Inger kommer se dessa teckningar, hon lät sitt medlemskap gå ut för ett par veckor sedan, men trodde att hon skulle bli medlem i höst igen om jag minns rätt.. Men hon kanske är inne och kikar ändå, det kan man väl som 'icke medlem' också gissar jag, men kanske inte kommentera.. osäker på det!
Hälsn!
Erik Madsen 2020-03-17 18:39
Hej Jan - man kan godt kommenterer selv om man ikke er medlem. Man skal svare på et par enkle spørgsmå - f.eks hvilken farve har det svenske flag - inden man får lov.
Mvh. Erik.
ehrsa 2020-03-17 19:04
Aha, tack för info! :-)
Hilsen!
Svar från Vibybo 2020-03-17 20:04
Tack Jan, det hade jag ingen aning om, men kanske hon gör som du säger - kikar ändå.
Du har helt klart ytterligare en konstnärlig talang förutom foto. Verkligen kul att få se!
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2020-03-17 20:06
Tack Lena, teckning och målning har tävlat med fotointresset under min livstid, det går i perioder. Och en rad andra intressen också, men det minskar ju med åren.
Kul att du visar teckningarna! Teckning skärper synen, hjärnan blir tvungen att titta efter, bra även då man fotograferar. Dina teckningar närmar sig ibland fotorealism, bild 3 är för mig obegriplig hur du burit dig åt!
Svar från Vibybo 2020-03-17 20:32
Tack Måns. Fotorealismen startade i konsten samtidigt med camera obscura, det var ingen tillfällighet. När sedan Vermeers vän förbättrade optiken underlättade det. Och visst använder jag oftast foto som förlaga, men med försiktighet, för att få rätt på proportioner, konturen. Det går utan ett foto med men kräver längre tid eller helst- större skicklighet. Försöker man följa ett foto exakt blir det bara galet tycker jag. Det syns lätt vilka som i föreställande konst använt foto som förlaga, jag själv uppskattar mer och mer de som inte gör det.
Och visst - i grund och botten handlar det om att se, vilket man gör med den förståndsmässiga delen, optiken är bara ett hjälpmedel.