Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

892 - Listerlandet del 2

Åkte en biltur med frun till Listerlandet (Stiby), hemma var det grått men där på Lister sken solen. Vi fortsatte upptäcktsfärden där vi slutade sist, körde ut på en udde, en smal återvändsväg omgiven av betesmark och skogsdungar, några hus utspridda. En hästgård låg vid vändplatsen där vägen tog slut, och där såg jag en nylagd stengärdsgård, den var vackert byggd enligt konstens regler. Den var nog en 500 meter sammanlagt, tog en bild av ena avsnittet. Då kom en trevlig herre promenerande, det var han som lagt gärdsgården, en imponerande sak. 

Sen gick vi några hundra meter, höstfärger åt alla håll.

Udden vi var på är stenig mark, bete går bra men jordbruk är inte att tänka på. Betesmark har en tendens att vara väldigt vacker, den är inte så värst tillplattad och växter får en fristad, liksom stenarna.

Det är gott om ek i trakten, den här lär stå ett antal generationer och utvecklas fritt. Träd som står fritt har plats att bre ut sig, men har sämre skydd mot vind och angrepp av ohyra. 

En dunge med mest avenbok

Åkte mot havet, det lockar alltid.

Bara lite sol och vatten kan göra en bra dag i Hällevik. Här är många hus med blandade stilar, många har fin utsikt.

Här t.ex. i närheten av hamnen

På närmare håll

Sen blev det Nogesund. Också vackert.

Med vackra boningar. 

Gott om ställen för mat och boende i trakterna, men nu var allt stängt, vi åkte hem hungriga, då smakar maten bäst. 

Inlagt 2019-10-24 19:11 | Läst 2013 ggr. | Permalink
Hej Stefan - imponerende stendige i nummer 1.
Fint dokumenteret og mange fine billeder i hele serien.
Med venlig hilsen fra et gråt og trist Roskilde/DK.
//Erik//
Svar från Vibybo 2019-10-24 21:04
Tack Erik, det blir mest dagboksanteckningar nuförtiden, med lite funderingar runt motiven, och det känns bra. Mannen som tidigare lagt stenarna så fint var nog över 70, han berättade om naturen där, hur stenig marken är och hur mycket fågel där sträcker över näset.
Här har det regnat ikväll.
Så fina bilder därnerifrån! Här har vi knappt sett solen på snart två veckor, men idag några glimtar ändå. Stenmuren var imponerande men den fria horisonten får mitt pris, hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2019-10-24 21:09
Hej Björn, här är inte mycket sol heller, men den sken över hela utflykten.
Den fria horisonten hör till trakten, det tog tid för mig att uppskatta den när jag flyttat hit från skogarna, men nu njuter jag av den. Norrmän jag träffat i Skåne har haft lite svårt för den, inget att fästa blicken på säger de, det förstår jag, inga fjäll som sticker upp vid horisonten.
Bilder som väcker minnen. Listerlandet, Stiby backe, Norje, m.m. I Nogersund bodde vi några gånger. Miljön i sista är som jag minns det.
Sten
Svar från Vibybo 2019-10-24 21:14
Hej Sten, och tack. Det byggs en del nytt här och där på Lister, och det förstår jag, fin lugn miljö och rimligt pendlingsavstånd till Kristianstad, Sölvesborg och Karlshamn. Mest vita villor i modern murad stil, de passar in fint. Annars sker inga större förändringar där, det är nog bra.
Vackert! Ser ut som mannen som byggde muren inte behövde åka så långt för att hämta stenarna..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2019-10-24 22:30
Helt rätt Jan, skulle han plöja marken där hästarna går, hade det kommit upp mängder. Ingen brist på stenar där, men gott om stengärdsgårdar och bryggor av sten i havskanten. Tack!