Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

735

I dag blir det motorcyklar. Inte för att jag har kvar någon men de är kul att se på. En tanke på inköp brukar falla på några saker 1) förvaring 2 ) tid och ork att köra och underhålla samt 3) då och då är jag inte inte medicinskt kapabel att köra. Men små drömmar smyger upp ibland.      

  Denna Monark har en engelsk Blackburne motor, ett mycket ovanligt exemplar.        En BSA från den tiden en scrambler såg ut som en scrambler.       Starten för allmänhetens mobolitet, sedan kom riktiga mopeder. Folk kunde både komma till jobbet och sprida gener på helgerna. Detta mellanting cykel/moped har en motor monterad vid bakhjulet, remdrift.       En mer modern variant med lös motor som kan sättas på cyklar och driva på framhjulet via applicerad gummirulle. Och så slipper hunden dra.       Sen kom de stora grabbarna.        De hade liknande intressen.       Knucklehead, ett givet val för de grabbarna. Men varför verkar det vara obligatoriskt att inte ha kåpa på drivremmen? Inga utsvängda jeans här inte.        från andra hållet      Välskött och vacker, ganska ny dessutom stod den i veteranraden.       Men denna var gammal, också Triumph men 650, äkta veteran.        I Japan kan de också framställ något för de som uppskattar det vackra.        Men detta härunder, det är en bilmotor.   

Inlagt 2018-06-08 15:46 | Läst 2445 ggr. | Permalink
Någon motorcykel har jag inte och lär nog inte skaffa mig någon heller, men motorcykelkörkort har jag i alla fall. ;) Men en del är väldigt snygga och det var en bra kavalkad i dina bilder.
De i blid 3 och 4 är det månne det vi kallade för cykel med hjälpmotor då jag var barn?
Svar från Vibybo 2018-06-08 16:28
Ja, det stämmer helt på bild 3, delvis på bild 4 som är lite modernare, mer i Knallert-stilen, som rent tekniskt ju är en cykel med hjälpmotor i allra högsta grad. Det är nog inte lätt att börja köra nu, men jag har kört i omgångar förr genom åren. Inte när barnen var små och inte på äldre dar. Tack Margareta!
Fin bildserie som väcker minnen dock ej från egen mc, det var cykel/moppe/skoter i mitt fall.

Blackburnemotorn ser väldigt bra ut tycker jag, brutalistisk rakt-på design utan krusiduller.
Svar från Vibybo 2018-06-08 19:46
Tack Måns, just den där designen där man utanpå ser de olika delarna, funktionen och detta gjort på ett vackert sätt, det är fint det, industriell stolthet.
Fina hojar här, de är alltid trevliga att se! Motorcyklar byggda för att vara vackra också.. inte bara extrema och gömda bakom kåpor så som idag..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-06-08 19:49
Tack Jan, de där kåporna kan vara (utom på skotrar som skall se ut så), en naken maskin är fin att se på. Skulle jag vilja köra igen skulle det vara på små lågtrafikerade vägar i 50 - 70, genom skogen och njuta. Behöver max 250 cc. Landsvägen skrämmer mig, hade alltför många incidenter med folk som skar min körbana helt hänsynslöst. Kör jag långsamt så hinner jag bromsa har jag lärt mig.
Hej Stefan.
Det er en serie, som varmer mit veteran-hjerte. Jeg kan specielt lide dine mange detaljebilleder. Super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2018-06-08 21:24
Precis vad jag tänkte, tack Erik!
Mycket fina bilder som jag uppskattar. Jag deltar själv på veteran-rallyn med min Rexoped från 1959 (samma årgång som jag själv) och det är fantastiskt kul att se alla gamla mopeder och motorcyklar.
//Anders
Svar från Vibybo 2018-06-08 22:48
Ja, det är ett nöje att se både detaljer och hur olika maskinerna är. Den jag lärde mig köra på före 15 i skogen var en blå enpetare med remdrift, minns tyvärr inte märket, men perfekt på grusvägarna.
Måns H 2018-06-09 09:34
Låter som en Husqvarna Novolette:

http://www.mo-ped.se/hva/index.htm
Svar från Vibybo 2018-06-09 09:39
Så var det, ofta när jag ska ha fram ett självklart namn, så är det fullständigt borta.
Här var det åkdon i kubik, fina bilder. Min far hade i ungdomen en Monark hoj och så en Husqvarna.
😁
Svar från Vibybo 2018-06-08 22:50
Tack Hans-Åke, fick överta min fars Monark moped då jag fyllde 15 med lätt trimmad ILO piano motor.
Häftiga maskiner och jag var en gång lycklig ägare till en HD 750 cc från 1946 el.47 detta var omkring 1955 tror jag. Men det var en kort period i livet som jag var "Knutte". Den gröna shoppern får mitt gillande i dag.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2018-06-09 09:40
Tack Stig, hade du behållt den hade du haft en mindre förmögenhet. På den tiden hade de inget större värde ekonomiskt.
Det är snygga skapelser med karaktär. Längesedan jag själv hade MC och den är tiden blir man sugen. Rent fotografiskt tycker jag extra mycket om sista bilden "trots" att det är en bilmotor!
Hälsningar, BJarne
Svar från Vibybo 2018-06-09 09:44
Tack Bjarne, det var ett motiv som måste tas den sista bilden, provade med mobilens svartvitsensor också, och det blev den som blev bäst bild, så det är en mobilbild. Det är alldeles för lätt att bli sugen på mc i sommarvärmen, men verkligheten med ständigt vattnande och annat som måste göras håller mig på mattan.