Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

641 - tranor

Sol ute i dag igen, tog bilen ut till sjön, och sedan en promenad på isen. Eller kröp bitvis, eller låg på mage med kameran riktad nedåt. Hade egentligen bara tänkt åka förbi, men isfotografering är något jag gillar. Solen var framme i vart fall halva tiden. Normalt sett är där ingen människa trots perfekt skridskois, men rätt som jag låg där och plåtade som bäst kom en man promenerande, en av min sons skolkamrater visade det sig, så det blev ett lyckat möte också, något överraskande. Har många vinterbilder hemma, men ligger bak i råframkallningen. Så det blir ur arkivet, tranor i dag. Alla tranbilderna är tagna på mitt vanliga sätt, stående på fri hand. Avståndet var långt, bilder beskurna, tranor är försiktiga när de ser folk.    

         Tidigt på morgonen, fortfarande gyllene solstrålar.            

Inlagt 2018-02-09 14:48 | Läst 2907 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Jag har aldrig sett en trane i verkligheten. Närmast den storlek jag har sett är Fiskehejren, eftersom vi har kolonier runt om Roskilde fjord. Jag har emellertid aldrig fotograferat någon av dem. För många år sedan gick jag samman med en grupp som gjorde en film från en av kolonierna. Vet inte var filmen blev av.
Trevlig serie, med nummer 3, 4 och 5 som mina favoriter.
Med vänliga hälsningar, från Erik.
PS: Jag har dog set Storkar :-)
Svar från Vibybo 2018-02-09 16:41
Hej Erik, tranorna har kommit alltmer runt sjön här, kan inte minnas att de häckade här för 30 år sedan. Men nu både häckar och mellanlandar de här. Tack!
Ha, där lurade du mig, var nära att ta bilen och åka till Pulken. Tyckte dock att det var lite för kallt att de redan skulle ha kommit, men har för mig att det var några riktigt tidiga förra året. Hur som helst fina tranbilder.
Svar från Vibybo 2018-02-09 16:46
Nä, det är för tidigt ännu, bottenfruset i översvämningarna. Kring pulken finns de ju om våren, men detta är hemma vid sjön, här är de hela sommaren, både häckar och mellanlandar. Tack!
Visst är väl tranans återkomst ett vårtecken. Eller stannar de året om nuförtiden , som koltrasten.

Hälsar
Eva
Svar från Vibybo 2018-02-09 22:23
Tack Eva, har aldrig hört om någon året runt trana, det skulle behövas ännu varmare vintrar för det tror jag.
Evacent 2018-02-09 22:29
Jag har ingen koll på fåglar. ;-)
Tranor är vår för mig, har varit vid Hornborgasjön en vår och fått se den stora mängden där. En fantastisk syn.
Snart är det nog dags för deras ankomst.
Fina tranbilder har du.
Svar från Vibybo 2018-02-10 08:47
Tack Margareta, jag har nog inte den bästa tekniska kvalitén på bilderna, men de visar hur det ser ut sommartid hemmavid intill sjön. Förr var tranor vår och hösttecken när de sträckte över huset, men nu är det ett litet, men ökande antal, som häckar.
Härligt med de fina tranorna. Ska bli kul när årets säsong startar. Måste testa mitt nya tele på dem!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-02-10 14:08
Ja, det ska bli spännande tycker jag med, tack Bjarne!