Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Några ovanliga fåglar

Skräntärnan har jag kommit fram till att detta är. Och att den är ovanlig, det hade jag ingen aning om när jag tog bilderna, såg bara att det var tärnor som häckade på en sandrevel, och att de färgmässigt inte riktigt stämde med de tärnor jag sett innan. Så jag slog upp det i Norstedts fågelbok, och skräntätna var det enda som stämde.

  Här kommer den.      Lite grå.       Se näbbspetsen.      De var duktiga fiskfångare.       Ungarna måste ha mat.         Svarta ben, fötter.       En med röd näbb, de andra med gul näbbspets.  

Inlagt 2017-07-24 11:20 | Läst 2396 ggr. | Permalink
Hej Stefan Det var ett tag sedan jag fotograferade en Kentsk tärna De är trevliga fåglar men snabba så jag satsar på Kentsk tärna Snygga bilder Ha en bra dag i regnet // Gert
Svar från Vibybo 2017-07-24 16:33
Tack Gert, jag är inte speciellt hemma i tärnornas värld, såg bara att den var ovanlig, och sökte i min något begränsade fågelbok-
Skräntärna är väldigt stor och har röd näbb. Det här är nog precis som Gert föreslår en Kentsk tärna. Den ska finnas runt kusterna i sydligaste Sverige. Jag har aldrig sett den så jag fick lära mej något nytt. Fina bilder när den kommer med mat.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-07-24 16:34
Tack Lena, tror min fågelbok är lite begränsad. Dessa var inte större än vanligt.
Fina bilder, speciellt dom när den kommer med mat.
Inte lätt det här med alla namn på dessa fåglar.
Jag har en blid på skräntärna, men var den är vet jag inte, fågeln alltså, bilden har jag kvar. När jag var vid Hjälstaviken sist så stod en skådare med tub och sa: Där borta har du en skräntärna, jag tog en bild på långt håll, men inte ser jag den på bilden :-)
Jag är ju ingen som jagar arter men det är väl alltid kul att få någon ny.
Ing-Marie
Svar från Vibybo 2017-07-24 16:35
Tack unga dam, jag är som du, ingen artjägare. Njuter mer av skönheten i naturen.
Ja, Gerts artbestämning är korrekt! Skräntärnor häckar dessutom på steniga kobbar och skär långt ute i skärgården, och de är STORväxta ...
- hawk
Svar från Vibybo 2017-07-24 16:38
Tack Håkan, jag såg bara på bilderna i min lilla fågelbok. Tror jag har en förbluffande stor felprocent när jag försöker artbestämma något okänt.
Kul med ovanliga arter! Extra fint att du fått bilder med fisk i munnen. Det ger en extra krydda!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2017-07-24 16:39
Tack Bjarne, så länge det inte är surströmming, det ger väl mycket krydda!
Var inne och kommenterade dina fina bilder på Tärnorna och jag tror också att det kan vara Kentska tärnor för jag tog bilder på Skräntärna i Bråviken 2008 och den hade röd näbb. men jag glömde trycka på OK. Men nu gör jag det -
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-07-24 19:55
Fint Stig, då vet jag att jag inte är ensam att göra fel här i kommentarerna, ofta skriver jag i fel ruta. Nu har jag lärt mig mer om tärnor, alltid något!
Jag ser att du redan fått reda på att det är Kentsk tärna som du fått fina bilder på! Skräntärnan är lika stor som en Grå eller Silltrut med en illandes röd näbb med svart spets! Kentska tärnan har en svart näbb med lite gult på spetsen.. Det är längesedan jag såg en Kentsk nu.. senast var nog på Gotland, ner mot 'Karlsöarna' för minst 10 år sedan.. den har ett rätt så speciellt läte dessutom, är nog bara hälften så stor som en Skräntärna.. Den med röd näbb är nog en Fisktärna. Fina bilder!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-07-25 06:37
Tack Jan, har insett att jag varit komplett obevandrad i tärnornas värld. Nu ska jag ta ut min gamle far i skogen om morgonkvisten, 4 generationer pojkar blir det.