Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

I går - 2

Fortsättning. Frosten har gått hårt åt en del i trädgården, i dag låg de nyuppkomna sparrisstänglarna platta och blöta på marken, ihjälfrusna. Men de kommer igen tror jag. Pilfinkarna är tidiga att inreda i holkarna, de andra mer avvaktande. Tog en runda framåt kvällen utanför byn, ladusvalorna var på plats, och fler sångare har just börjat anlända, det ger ju hopp. Livet går på som vanligt, solen skiner, jag rör på mig, och allt är så bra det bara går. 

En grad varmt, regn. Ringduvehannen sitterbredvid honan som provligger boet ganska länge. Ett normalt duvbo, så många pinnar som behövs för att hålla kvar ett ägg, ingen inredning.Forsythian, kylan konserverar blomningen ovanligt länge.Persikoblommor, den baltiska sorten, ska det bli någon frukt med så frusna nätter hela tiden, och få insekter.Tulpaner finns det som tur är nyplanterade, sorken har rensat en del rabatter med god aptit, samt dragit en del i gångar under grannens gräsmatta, där de nu växer upp.Påskliljan äter sorken inte.Pärlhyacinten (muscari), så väldoftande. Tillhör familjen sparrisväxter.En annan sorts påskliljor.En liten sångare, slet ut dunet och letade efter något.Samma lilla fågel. Ett ben ser orange ut, ett svart i motljuset, men den lät inte som en lövsångare, är nog gransångare, uppburrad i kylan.

Inlagt 2017-04-19 19:40 | Läst 870 ggr. | Permalink
Ja, det var ett ordentligt bakslag. Synd på sparrisen! Men dina bilder andas ändå vår och hopp om varmare tider. Ringduvan är riktigt fin!
Hälsningar, BJarne
Svar från Vibybo 2017-04-19 20:56
Tack Bjarne, ibland känns det som jag gnäller över småsaker, ta det som en trädgårdsobservation, för jag har det bra, mycket bra.
Synd på sparrisen kan jag hålla med om. Vi har inte sett skymten av någon sparris än....Gillar den lilla sångaren och duvornas boplats ser precis så där improviserad ut som du beskriver. Det ser löjligt ut när de börjar med de första pinnarna...som rasar till marken. Men de fixar det till slut ändå.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2017-04-19 20:59
Hej och tack, visst fixar de det. De sämsta bobyggarna i trädgården är nog turkduvorna som häckat några år i det stora ReineClaude trädet. De valde ut en horisontell klyka, lade några pinnar till synes kors och tvärs med exakt det avstånd så äggen ej glider ner emellan. Väldigt luftigt, men det höll.
Vad fint! Tycker Ringduvor är fina, dom är liksom inga 'flockduvor', dom sitter mestadels själv någonstans och kikar, och är orädda.. Får nästan varje vår mota bort ett par från min lilla balkong.. ibland måste jag spänna ståltråd kors och tvärs ovanför räcket för att dom inte skall återkomma.. Så får jag ha det i några veckor innan dom ger sig.. Ett år hade dom hunnit lägga ett ägg i en tillplattad Ljungplanta i en blomlåda.. Men dom skiter ner för mycket, så det går inte att ha dom kvar tyvärr.. Det är väl knappt två veckor sen jag jagade bort en senast, och jag har inte sett den återkomma.. Tror också att din sångare är en Gransångare! Sjunger den inte 'salt sill'? Så brukar dom låta.. Vad trevligt med svalor, då känns det nästan lite sommar..
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-04-19 22:15
Tack Jan , nu börjar den tiden då det går att ta mängder med bilder på olika intressanta motiv på bara 2 timmar.
Det är härligt! Blir det motiv över får jag väl spara till magrare tider. Duvor på balkonger/fönsterplåt vill ingen ha. Men i trädet går det fint, tyvärr har "mina" duvor en tendens att ha otur med häckningen. Gransångaren kan mycket väl ha sjungit salt sill, det var just så den lätI I vart fall börjar de värmeälskande fåglarna så smått anlända, de ger mig hopp om vädret, för fåglar vet mycket mer om vädret än SMHI.
Den första bilden. Duva med grön och röd bakgrund. Lyckat!
Svar från Vibybo 2017-04-20 07:50
Tack Ragnar, tagit genom nyputsat fönster (!) på kort håll, fågeln i sig är ganska orädd och sävlig, den har bott där ett antal år.