Dammen i Rydebäck

Bilder från dammen hemmavid, den 9/4 samt 23/4


såg paret gråhakedoppingarna den 9 april, men därefter har jag inte sett till dem, tråkigt om de har flyttat då de har häckat här i några år nu. 

Sothöna finns iaf kvar 

Gravänder, det är visst bara hanen som har en näbbknöl, jag trodde nog att det var den bakre som var honan då den upplevdes större 

I närheten av dammen finns en råkkolloni 

en gravand ute på flygtur 

och passerar får fina resturang Tegel i bakgrunden 

De första sångarna jag ser, så brukar jag alltid benämna dem gransångare så jag följer det konceptet 

Inlagt 2024-05-17 06:49 | Läst 270 ggr. | Permalink
Hej Peter D.
Det är lite konstigt att det är många minnen som dyker upp när jag ser dina bilder i dina olika blogginlägg. I den här är det bilderna på råkkollonin . Vi hade (som ni vet) ett sommarhus vid Ejby Ådal som vi köpte 1978. Det fanns en liten "fallskog" vid bäcken som vi hade full utsikt över från verandan. Det fanns en stor råkkoloni där. Med mycket "buller" när de kom hem från fjorden på kvällen och de fick hitta sina platser för natten. Vi tyckte det var roligt och naturligt, men tillflyttade från storstaden (vilken ska jag inte nämna det var inte Roskilde), de tyckte det var irriterande.
Med många vänliga hälsningar från Erik..
Svar från pdahlen 2024-05-18 10:17
Tackar, jag kommer ihåg det vackra kuperade landskapet i Ejby Ådal, när vi var där och letade sommarhus. Det satt en rovfågel på en stolpe där någonstans och jag såg det som en tecken att där ska vi köpa, nu blev det inte så, det var annat som vägde tyngre. Kommer inte ihåg vad det var, men det var inte en vanlig musvåge, utan någon falk eller uggla
Rikt fågelliv där i din damm, många olika arter.
Finna bilder och trevligt att se.
Svar från pdahlen 2024-05-18 10:18
Tackar, jag brukar ta en runda runt dammen när man vill ha något från närområdet
Synd om gråhakedoppingen flyttat. De ser man ju inte så ofta. Råkorna tycker jag är coola och det är kul att vi har en koloni i Uppsala. Små sångare har jag inte sett så mycket av ännu, men jag har inte haft tid att vara ute. Dock har en svartvit flugsnappare flyttat in i holken på husgaveln. De paret ska jag försöka ha lite koll på.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2024-05-18 10:20
Gråhakedoppingen är mer vanlig här nere, men väldigt synd om den lämnat vår damm. Det var ganska mycket vatten här på våren när den var här, kanske hade de svårt att hitta någon lämplig boplats. Men jag har andra dammar i närheten där par har häckat tidigare år, så jag får ta en titt där
Ser ut ungefär som hemmavid, det är vackert nu, fina bilder! Gravanden är snygg, sångaren kul i flykten. Råkor kan vara fina att ta bilder på, men i kolonierna är det så mycket träd (som det skall vara) i vägen. Det sägs att förr var det de unga pågarna som fick klättra upp och ta de nästan flygfärdiga råkungarna, som sedan kokades i mjölk.
Svar från pdahlen 2024-05-20 21:47
Att koka i mjölk tror jag har läst för något jag skulle tillaga, om det var fasan eller liknade vilt, råka skulle jag inte kunna äta.