Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Vanliga VinterVarelser i Varje skog

Dagens blogg handlar om de varelser jag fann i skogen igår, frånsett de mänskliga joggarna som var ymnigt förekommande. Brukar fundera: springer de till något - eller från? I vart fall såg ingen av dem plågad ut, alla verkade friska och fint var det. Tror det var julgrötsjoggen, julmatens kalorier skulle bort, det är nyttigt det. I dag var det kyrkan, där var det mera stillsamt och faktiskt fullsatt. Frid rentav, och glädje. Bröder och systrar.

Nä, här kommer först talgoxen, en populär färgklick på vintern. 

Sen den fina blåmesen, de var kvicka, ännu kvickare var titorna som det inte blev någon bra bild på.

En representant för kråkfåglarna - skatan

Sen kråkorna själva

Nötväckan var ganska tyst av sig igår, men till våren går det inte att missa dem, de hörs på långt håll. 

Koltrastar var det riktigt gott om

Fick stå och vänta en timme på att någon fågel skulle dyka upp, de brukar hänga ihop i meståg, som innehåller en rad olika arter. Hackspetten hördes bara retsamt nära men syntes inte. När alla dök upp var det bara att fyra av kameran. Oftast finns stjärtmesen med i meståget, så var det även denna gång. Den sötaste av dem alla.

Lite mjuka är bilderna, det blir högISO inne i skogen. Sen försöker jag inte överskärpa heller. Jag gick en sväng och hörde plötsligt ett ljud av någon som knaprade över mitt huvud, fick se en välbekant silhuett.

Hagtornsbärstod på menyn, det var nog fröna som åstadkom ljudet mellan ekorrens tänder.

Sådär, det var allt. 

Inlagt 2019-12-29 15:53 | Läst 1445 ggr. | Permalink
Mysiga varelser du träffar på där ute i skogen! Allihopa är trevliga att se. Det slår mig tex att skatan får för lite uppmärksamhet, det är en oerhört elegant fågel ju! Och ekorren är alltid ett charmtroll.Finfina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från Vibybo 2019-12-29 19:26
Tack Björn, ju mer jag ser på våra vanliga fåglar (och djur), ju mer slår det mig hur vackra de är, rent av lika fina som de s.k. exotiska arterna. Skatan är trevlig också genom sitt väl utvecklade familjeliv och samarbetet mellan dem sinsemellan, kul att se på, finns många berättelser (även egna) om hur de löser problem. Bra du hämtade dig igen, för mycket stress kan vara riskabelt, det har jag sett i vården.
Hej Stefan - herlig serie med nummer 3 som min favorit. Den poserer og du har fået den rammet fint ind mellem grenene.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-12-29 19:28
Hej Erik! Gillade nr 3 också, oftast blir bilder bäst obeskurna så man får med sammanhanget.Har förresten redigerat klart 50 bilder på släktens julfirande, använder då en Olympus Pen med platt 17 mm optik, absolut inte blixt. Det blir höga ISO, men det fungerar fint. En så liten tyst kamera är inte skrämmande, och så blir det sparsamma ljuset rätt skildrat också. Men familjen vill inte ha bilder av sig själv på internet, det stannar därför inom familjen.
Många fina bilder, men tycker nog att stjärtmesen är något extra. Har faktisk bara sett dem en gång och det var nog en 10 år sedan.
Svar från Vibybo 2019-12-29 19:35
Tack Peter, de är ofta med i meståget på Ekenabben vintertid. Går att se på våren också, men då bildar de sin egen flock och försvinner lätt in i den begynnande grönskan. Resten av året är de puts väck. Jag har svårt att höra dem, ljudet är mycket diskret, å andra sidan hör jag inga höga toner, en hörselskada sen ungdomen.
Det var ingen dålig samling fåglar du hittade där och så kurre som pricken över i på slutet. Alltid en trevlig varelse att se!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2019-12-29 19:38
Tack Bjarne, det är lättast att finna djur om man står och väntar på dem, denna gång blev det köldkänning i tårna innan de kom. Hade spritt ut frön på isen och runt om, men det är ingen garanti, de drar omkring i samlat gäng vintertid, och är de långt bort ser jag ingen. I och med samlat gäng så drar alla arter nytta av det om en finner något intressant.
Trevligt med dessa vardagsfåglar! Har dom alla här utom Stjärtmesar, det är nog tre år sen jag hade några här senast.. det är annars dessa fåglar som alltid finns här även när det blivit vinter och är grått.. det är trevligt!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2019-12-30 10:11
Tack Jan, stjärtmesen trivs ju där det är lövskog och blöt terräng, risig undervegetation samt döda träd får ligga, d.v.s. skog som är svårframkomlig. Så det var fel av mig att skriva alla skogar. Definitivt inte stadsmiljö. Men var de tar vägen halva året, sommar och höst, det vet jag inte, för då ser jag dem aldrig. Deras läte är, för min hörsel åtminstone, ytterst diskret. Kan inte höra höga toner.