Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

Tranor och mer än en överraskning

Ännu fler bilder från vägen till sjön, där händer ofta saker, men långt ifrån alltid. Det verkar vara antingen eller på ett helt oförutsägbart sätt. Fick i dag i brevlådan besked om att lösa ut rekommenderat brev, och det var en överraskning. Hade beställt ett annat objektiv från Kina, nu 50 mm f 1.4 med adapter och mellanring, helt manuellt, men det var ett antal månader sedan, och jag hade gett upp tanken på att få paketet, även om jag visste att det kommit till Sverige, men det var längesen. Ur paketet tog jag något som var i metall och glas, kändes tungt och förtroendeingivande. Satte det försiktigtvis på billigaste kameran, och upptäckte snabbt att adaptern i metall nuddade kontakterna, för inställningarna blev knasiga, och gick inte att ändra. Vred på avståndsinställningen som fungerade mellan 1/2 till 3 meter, stämde inte alls med vad som stod på ringen. Vred bländaren från 1.4 till 16, och där fastnade den för gott. När jag såg i kameran fanns en stor rund ljus fläck väldigt tydligt över hela bilden, allt detta var också en riktig överraskning. Kastade objektivet i soporna (250 kr med frakt) och nollställde kameran, sen fungerade den lyckligtvis igen, slapp köpa en annan. 

  Redan vid första åkrarna utanför byn fanns de      passerar över Åsums kyrka        tar en runda ibland      landar       i olika stilar          sen passerade en Piper Cherokee från Kristianstads Flygklubb      men tranorna var lika oberörda som gäss och kor      gott om dem fanns det, sen cyklade jag hemåt, stannade vid ett ställe för att öva på kråkor, men de försvann snabbt, och ett markant välbekant ljud från militärtjänsten ökade i styrka       3 bananhelikoptrar (Vertol Chinook tror jag) passerade över, en med öppen dörr      en med stängd. De är som att åka en gammal buss från 50-talet, bullrigt och obekvämt. Men de har en helt fenomenal manöverförmåga i rätt händer.   

Inlagt 2017-10-02 19:05 | Läst 1722 ggr. | Permalink
Fina bilder på Tranorna! Tycker dom ser bättre ut än de bilder du tidigare tog med ditt Tamron, eller inbillar jag mig kanske.. Lät vanskligt att köpa allt för billiga objektiv.. hua! Amerikanska Chinook ser jag.. har väl ingått i den stora militärövningen gissar jag.. Våra 'gamla' Vertoler (som vi inte längre har kvar) var av märket Boeing där flera var tillverkade av Kawasaki.. Har flugit någonstans mellan 5 och 10 gånger med dom.. det var kul!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2017-10-02 20:35
Tack Jan! Rimligtvis borde det nya vara skarpare, jag hade turen att Tamronobjektivet fungerade bra med kameran, men det är inte alls självklart. Och så försökte jag kräma ur det mesta av det. Sedan har jag behandlat några omgångar bilder i ett annat program nu (Polarr) och då kan det se olika ut. Ska prova Gimp ett tag sen också, alltid kul att testa. Har läst skräckhistorier om billiga objektiv och var därför försiktig, mycket kan hända.
Har inga förutfattade meningar om Kina när det gäller optik, men som du beskriver så är nog risken stor när man köper "grisen i säcken" så att säga. Men dina bilder på Tranorna är fina och jag antar att du är nöjd med ditt Panasonic objektiv, för det måste vara betydligt lättare att hantera än Tamrongluggen. Kul att följa med på dina vandringar vid sjön.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2017-10-03 14:03
Tack Stig, det hade kostat 10.000 att byta till den nya Tamron, och det ville jag inte. Är nöjd med att gå med mindre lättare saker lätt åtkomliga i axelremsväskan, som i dag i solen. Normalt sett tror jag inte det är någon som helst risk att handla direkt från Kina, har varit mycket nöjd med allt tidigare, lite småsaker. Det objektiv jag beskriver i artikeln var ju så sanslöst dåligt att det bara var att skratta åt.
Mycket vackra tranbilder! Gillar att det finns öppet vatten så nära, det ger extra liv åt bilderna:/ Björn T
Svar från Vibybo 2017-10-03 20:41
Tack Björn, vattnet är väldigt betydelsefullt för den atmosfäriska känslan här, speciellt på våren då det glittrar extra i översvämningarna.