Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

885 - veckan som gått

Sista sommardagarna i helgen, sen blev det höst här, mulet och blåsigt. Några bilder har jag lyckats samla ihop, fler än jag hade väntat mig.

Först något jag fick syn på i gräsmattan, trodde först det var minisvampar, men på bilden ser det ut som ägg, 2 mm i diameter. Okänt vem som lagt dem där. 

En annan dag for jag till dammarna, fann insekter, först trollslända uppifrån

Sen underifrån. Skärpan ligger på magen, och skärpedjupet är litet. Såg den stora blå sländan också (anax imperator eller königslibelle), men den försvann in i grönskan.

Amiralerna är ännu i farten

I helgen for jag ut på ängarna, upp i tornet. Torkan var över, lite vatten hade börjat lägga sig i kanterna, och då kommer fåglarna. En herre med stor kikare stod redan i tornet, han hade sett en episkt stor starflock på morgonen, och uppskattade antalet tofsvipor där till 1500, det kunde jag hålla med om, här är några av dem på bilden. Vi såg två ägretthägrar också, men det var för långt bort, och en del annat också. Svårt att få skarpa bilder i soldiset.

Vattnet som börjat dra sig upp på ängarna

En av stararna passerade på håll

Och idag for jag till havet, det var riktigt mulet och blåste. En ålakråka på en pollare, i bakgrunden ett fartyg som lastas.

Liknar skedand 

Fåglarna höll sig på alldeles för långt håll, min förhoppning om vadare kunde jag glömma

Då och då flög några ankor förbi

I det mulna vädret såg de mer ut som silhuetter på bilderna, inte lätt få fram några färger

Svarta gänget är alltid i farten

Hägrar fanns där

Till sist när jag stod där dök det upp en flock om minst 5 kungsfåglar runt mig i buskarna, de brukar inte vara skygga, men knepiga att hinna fånga bland löven, de är kvicka och sitter inte still direkt. Men en bild blev det, en riktig glädjefågel. 

Inlagt 2019-09-24 16:45 | Läst 1277 ggr. | Permalink
Tror det är snigelägg, kanske mördarsnigel, men är inte säker.
Inte illa att ha ett antal kungsfåglar i busken, nä de är inte lätta att få träff på, men du lyckades bra med denna bild
Svar från Vibybo 2019-09-24 18:14
Tack Peter, det blir lättare med kungsfågel i vinter när löven är borta, hoppas de visar sig då. Mördarsniglar fick jag in i trädgården i år för första gången, och de kommer inte ensamma.
Ja nog är det snigelägg. Hittade sådana på min gräsmatta för några år sedan. Idag skulle jag plocka bort dom om jag hittade. Har hitta tre olika snigel arter så jag vet inte olikheterna på äggen. Tar bort 10/15 Spanska skogssniglar ( mördarsniglar ) varje dag, kommer nya hela tiden. Sista veckorna har varit lite kallare så nu är det färre.
Sten
Svar från Vibybo 2019-09-24 18:16
Hej Sten, både äggen och mördarsniglar är nytt i trädgården, kom sniglar under sommaren fler och fler. Ska ut och stampa på äggen.
Hej Stefan.
Mange fine og smukke naturbilleder.
Jeg vælger billedet af den lille fine og kvikke Fuglekonge (Danmarks mindste fugl).
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-09-24 18:18
Hej Erik! Kungsfågeln gillar jag mest också, de trivs där det är lite glest mellan träd och buskar har jag märkt. Kanske kan den finnas i stora parker i en stad?
Nästan vårkänsla i de första bilderna! Mycket läcker bild på de små äggen.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2019-09-24 21:50
Hej Bjarne! Jo vårkänsla var det, möjligen lite väl varmt för kläderna vi hade på oss. Möjligen är det fulsnigelägg, de ska bort.
Jag har aldrig sett dessa ägg men kanske kan det vara sniglar som Peter och Sten förslår. KUngsfågeln är verklige en liten glädjefågel och så kul att plötsligt ha flera stycken runt sej. Du fick en mycket fin bild.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2019-09-25 08:36
Tack Lena, ska ut och leta upp de äggen nu och avlägsna dem. Kungsfåglar kommer ju nära, ibland för nära för att linsen ska kunna hinna med att jaga efter dem.
Mycket fint att titta på och dina fågelbilder är alltid spännande och den lilla Kungsfågeln tar naturligtvis priset den här gången.
Ha det gott/Stig
Svar från Vibybo 2019-09-25 14:01
Tack Stig, det var den enda pippin som ville posera på lagom avstånd den gångna veckan.