Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

872 - mer djur i Norrland

Det blir annat än bäver denna gång, startar med ett av de mer besvärande djuren - vägrenen. Så här ser den ut om man ser den i tid, och renar har inte tillstymmelse till överlevnadsinstinkt gentemot trafiken.

Nästa bild är på en liten krabat nere i ängens blommor och gräs, gör inget väsen av sig.

Bakom min sons hus finns en tjärn där smålommar häckar. På kvällarna när folk sitter på sina uteplatser hörs smålommen ropa. Just detta exemplar sov ute i tjärnen mitt på dagen, men vaknade till när kameran riktades mot den.

Här syns den röda slipsen

När vi gick till sängs en kväll i sommarhuset, så ropade frun på mig, en korp. Den satt lugnt och solade framför bilen i det låga ljuset, jag öppnade försiktigt dörren och tog en bild.

Den verkade lite överraskad, men inte ett dugg stressad, en märklig fågel. Jag vet ej om den hade lite feber eller så, men sol och värme gillade den, den sökte sol och lä. Den tog makligt några steg bort, blängde lite.

Hur länge till skall du glo på mig?

Men stannade när jag stod still

Sen gick den, blängde lite och försvann bak hörnet på ladan där det var sol och vindstilla. Och jag ville inte störa mer nu, gick in igen. 

Inlagt 2019-07-20 11:30 | Läst 1357 ggr. | Permalink
Men jag tror inte bilisternas överlevnadsinstinkt är särskilt hög heller. När jag åkte hem en gång så var det en som kört ihjäl tre renar. På en väg som ser ut som din första bild. Ta bara bort alla träd på sidan av vägen. Fri sikt hur långt som helst. Ändå kör han på renarna. En sådan borde inte få några försäkringspengar.
Visst är det ett speciellt djurliv där uppe. Tänk att ha smålom så nära inpå husen. Många överraskningar kan man också få, som korpen. Jag hade också korp inne på tomten men inte SÅ nära. Vet inte hur det var men din korp men jag har många gånger sett kråkor ( när jag jobbade ) plocka insekter på lokens framsida som kunde vara svart av insekter.
Nu blev jag lite taggad, nästa fredag åker jag upp igen.
Sten
Svar från Vibybo 2019-07-20 14:44
Hej Sten och tack! Kul du vill upp igen till de fria trakterna. Där blir väl ganska varmt nu framöver, ofta är det så. Att många kör hejdlöst fort däruppe på liknande vägar som de på bilden, det kan jag intyga. En hög dyr bil med jättefront full fart och om något djur kommer ivägen så får försäkringsbolaget (läs du och jag) betala. Själv höll jag farthållaren på 80 och hade noll problem. Vi stötte på en rattfull som kört av vägen rakt ner i diket på en av de där långa grusvägarna som finns. Han hade ett bortsupet förstånd, beklagligt.
Får hoppas du får se något spännande djurliv när du reser. Här hemma har alla de små sångarna utflugna ungar i trädgården, kul att se genom fönstret. Och all frukt mognar nu i en hastighet över vad som är möjligt att äta upp, men koka in går ju.
Hej Stefan.
Det var en sjov oplevelse med Ravnen.
Den "Rødstrubede Lom" er mere almindelig end den "Sortstrubede". Den findes mest i det vestlige DK. Den er almindelig som trækfugl og som overvintrende individer fra det nordlige Skandinavien og Grønland.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-07-20 19:47
Hej Erik! Jo, den lommen kan mycket väl flyga till Roskildefjorden till vintern. Vet ej om den äter mest fisk från tjärnen eller havet (som ligger någon mil från häckningsplatsen). I mina hemtrakter har jag aldrig sett en lom, men jag kan mycket väl tänka mig att de kan finnas vid havet om vintern.
Korpen är en kul fågel, den blir gammal, är klok och har ofta tid till lek och avkoppling vad jag kunnat se.
Fina bilder däruppefrån, inte minst på smålommen. Korpen var ju rolig att komma så näras. Gott om korp tycker jag det annars finns "överallt" nuförtiden, åtminstone både i Finspång och Korsheden! Hälsningar/ Björn T
Svar från Vibybo 2019-07-21 09:14
Hej Björn och tack!
Korpen ja, den finns även i mina trakter, den kan nog anpassa sig till mycket. Men storstäder tror jag den undviker, än så länge. Korp är kul att både se på och lyssna efter, deras sociala liv och deras lekfullhet får mig att tro att korpar lever ett bra liv.