Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

870 - myror

Det blir ett antal serier med bilder från Norrland, var ganska pigg där uppe. Faktiskt känns det lite som min barndom i Göingeskogarna när jag är där, känns lite som hemma även om det är så långt bort. Sitta i ett kök med en kopp och se ut genom fönstret, prata lite, strunta i elektroniken så långt det går. Och ju äldre jag blir, ju mer ogillar jag den elektroniska världen. Inte för att jag inte förstår hur det fungerar, utan för att den stjäl så mycket tid av människors liv, tiden är ju begränsad. Bytte router idag, trots feber gick det bra. 

Men nu över till ämnet - myror, som är vanligt förekommande i Norrland. Det fick bli stackmyra (röd skogsmyra, Formica) på alla bilderna. 

De drogs till bladlössen som i sin tur drogs till aspskotten

De ser nog bladlössen som mjölkboskap.

Pysslar om dem och får sin belöning, honungsdagg, raketbränsle för myror.

Myror har utvecklat sin boskapsskötsel under lång tid, ta bort lössens vingar eller ge dem lugnande kemikalier vid behov. Så stannar de där. 

Sen kan de äta en och annan bladlus också vid behov.  Nu går vi till stacken, den är lite som ett isberg - det mesta finns under ytan.

Det kan bo en miljon myror i ett samhälle, tycker deras antenner ser ut som elektroniska känselspröt.

Kraftiga käkar fram, giftblåsa bak. Och hemskt snabba. 

Eftersom myran är med, så slank bilden in. 

Hur jag än letar, så finner jag inget namn på den, ser ut som något dödgrävarhållet, men ändå inte. 

Inlagt 2019-07-19 16:54 | Läst 1588 ggr. | Permalink
Fina myrbilder, tycker att de är svårfotograferade både att de rör sig och på något sätt att de oftast är för många så de flesta är ur fokus, men du har fått till det fint här. Jo det är intressant med deras lössfarm
Svar från Vibybo 2019-07-19 17:42
Tack Peter, håller med, men denna gången kom de i bild trots mulet väder, möjligen ren tur. Stövlar är lämpligt plagg vid myrfotografering, de bet mej ordentligt i tårna när jag var barfota med sandaler.
Myror är ju helt hopplösa att fota, de sitter ju aldrig stilla. Tålamod för dessa bilder antar jag eller så höll bladlössen dem upptagna. Fascinerande djur med sina komplicerade samhällen och rutiner.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2019-07-19 17:57
Tack Lena, du har rätt i både och. När de springer måste det vara mycket korta slutartider, svårt med mulet och stort skärpedjup. Men till min överraskning blev det färre suddisar denna gång. och när de sköter om lössen är de ganska still.
Jag påminns om en bibelvers: ”Gå bort till myran, du late, se hur hon gör, och bli vis.” Ords 6:6
Svar från Vibybo 2019-07-19 21:56
Hej och tack Ragnar! Den vers du citerar borde läras ut i skolor.
Hej Stefan,
Utrolig serie og af nogle sjældne motiver her på bloggen - super.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Vibybo 2019-07-19 22:15
Tack Erik! Det är spännande att se på myror, men inte för länge, då kan de börja ta sig innanför byxorna.