Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

763

Trött morgon idag, det får bli något enkelt - röda bilder.    

                     

Inlagt 2018-08-15 10:06 | Läst 1345 ggr. | Permalink
Läckert! Fåglarna i det röda betyder mycket!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2018-08-15 18:03
Tack Jan, det är de små detaljerna som gör det.
Snyggt, verkligen snyggt, men inte så enkelt!

Jag undrar ju vad man egentligen ser, särskilt i bilderna 2 och framåt. Hägringar av något slag som jag inte kan reda ut.

Näst sista allra tydligast. Den blå sjön avslutas uppåt med en taggig linje som inte är horisonten. Därovan ser man öar som svävar i luften och vindkraftverk som speglar sig i en sjö som jag inte tror finns. Hägringar.
Svar från Vibybo 2018-08-15 20:05
Tack Måns, många gånger har jag skådat denna horisont dagtid och då är den slät och tom. Inget finns där i form av land. Hav rakt fram. 90 grader till vänster om de svävande objekten ligger en halvö. Vindkraftverkens exakta placering har jag inte i huvudet, troligen är de också vid nämnda halvö, några är jag helt säker på att där finns. Så de ljusfenomen, hägringar och abrupt tagghorisont som finns där är fascinerande att se på i kraftigt teleobjektiv, just innan solen bryter fram. En engagerad fysiker med intresse för att lära ut kunde säkert berätta mycket. Tack för ditt observanta svar.
Måns H 2018-08-15 20:34
Min favoritsajt för såna här ämnen är just av en engagerad fysiker, engelske optikprofessorn emeritus Les Cowley. Sajten finns fullt tillgänglig, men han tar i stort sett inte längre emot nya bilder, annars hade jag rekommenderat dig att försöka!

Adress: http://atoptics.co.uk/

Klicka på "search". Välj under rubriken Mirages mellan följande: "OPOD" (Optics Picture of the Day) är läsarbilder med Cowleys kommentar, "Terrestial" etc är hans egna texter, "Sunset" etc är bilder på själva solen deformerade av hägringseffekter.

Jag känner mig hedrad av att ha fått några bilder kommenterade, skriv hagberg i sökrutan.
Svar från Vibybo 2018-08-16 19:13
Ja, nu har jag tagit mig tid, klart intressant som fysik ju är. Låg rayleigh scattering är en favorit. Begreppet rayleigh scattering ligger alltid i bakhuvudet när jag ser en blå himmel.
Vacker stämning! Rofyllt. Som om du vore ensam medan hela världen sover. Även jag reflekterade över att hjärnan inte fick ihop det med vad ögonen ser, precis som Måns. Snyggt avbildat!
Svar från Vibybo 2018-08-15 21:44
Tack Miina, var först tveksam till att publicera illröda optiskt avvikande bilder, men det gick ju bra. Att stå där på stranden kändes exakt som du beskrev.
Trött kväll i kväll så jag tar med mig bilderna in i drömmens värld då får jag säkert en lugn natt.
Ha det gott
hälsningar
Gun-Inger
Svar från Vibybo 2018-08-16 07:02
Tack, hoppas du sov gott!
Fint några av bilderna ser ut som om det vore en hägring.
😁
Svar från Vibybo 2018-08-16 13:03
Tack Hans-Åke, allt tyder på att det är så.
Det kan man kalla rött! Fast man kommer inte ifrån att det är sköna färger, varma och goa.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Vibybo 2018-08-16 19:00
Tack Bjarne, tvekade publicera, men det intressanta hägringsspelet fick mig att göra det.