Att spegla det jag gillar.

Första sommardagen vädermässigt..

***

Det kändes väldigt trevligt, och lite oväntat! Stockholm hade +22° i skuggan som mest och det räcker gott för mig, mer värme behövs inte och dessutom var det svaga vindar!

Premiär också med frukost på balkongen, det har jag inte haft sedan augusti förra året..

Tittade samtidigt på 'Älgvandring' och TV4 morgonprogrammet.. En och annan Älg och Ren kunde ses, tror jag såg en örn också..

Tog senare en promenad en bit ut mot och på Långholmen, på vägen dit passerade jag denna fina 'malmgård' känd från 'Seniorsurfarna' förra säsongen..

Pålsundet mellan Södermalm och Långholmen med sina vackra träbåtar, som vårdas ömt..

Troligen bjöd det fina sommarvädret på en premiär för många..

Står själv på Långholmsbron här, sen är det Västerbron över till Kungsholmen och därefter den 'lilla' Pålsundsbron.. Mycket med broar i stan!

Folkskolegatan nära Högalidsskolan vid Hornstull, tunnel genom en fastighet där..

På samma gata men mittemot vyn ovan finns 'gatans bibliotek'.. Här med två kvinnor som ställde upp ett par böcker..

Dagens bokutbud..

Sen gick jag och handlade och sedan hem för en fika.. Allt här fotat med Iphone 12.     Tack för mig!

Inlagt 2024-05-04 22:55 | Läst 323 ggr. | Permalink
Ser mysigt ut på balkongen. Vi har haft upp till 25 i några dagar, men igår var det betydlig kallare här och det kommer att bli så i någon vecka verkar det som. Älgvandringen har varit riktigt givande i år. För kanske en vecka sedan så var det ett lodjur som de fick väldigt fina bilder på, även björn och kungsörn. Jag brukar gå in och se höjdpunkterna som har varit då får man ett bra sammandrag. Alla höjdpunkter taggas i livesändningen så man kan backa och bara se dessa i Play
Svar från ehrsa 2024-05-05 14:08
Hej! Peter. De här +22° räcker gott för mig, det får gärna stanna där.. Över +25° då blir det för mycket och kan störa nattsömnen också, och det brukar ju bli nån sån jobbig period varje sommar, undrar hur den här sommaren tänker bli? Förra året var försommaren för varm, sen dog det ut och sen kom regnovädret Hans och ställde till det under restan av sommaren som blev usel.. Det svänger kan man säga, lite så som även vintern och våren nu har varit.. Igår var det +22° nu är det +7° och regn.. Det svänger som sagt!

Lodjuret har jag missat, men däremot sett en Järv.. Tycker det är trevligt med detta 'slowfoto' att ta del av så här, det är lugnande på nått vis! Gillar att höra diverse fåglar som man kan artbestämma bara på deras läte för det mesta, men störs en del av det 'brus' som ljudet också ofta har, tyvärr! Det verkar inte vara 'vindbrus' heller, utan oftast ett konstant brus som bara finns där, ibland kan man höra nått tåg som åker förbi inom 'hörhåll', men det ljudet försvinner när tåget åkt förbi.. Tack!
Hälsn!
Din lägenhet ser riktig hemtrevlig ut med blommor och växter :)
Ja balkongen likaså.
Härlig serie Jan :)
Svar från ehrsa 2024-05-05 14:17
Hej! Joakim. Ja, lägenheten är trivsam speciellt sommartid när även balkongen fungerar som ett 'uterum' fullt ut! När växterna kommit upp och fortsätter blomma så blir det nästan som ett litet 'gömsle', och det händer ju saker rent fågel och 'molnmässigt' titt som tätt, som är värt att försöka dokumentera, och c:a 20:e maj nu så kommer sommarens underhållning, jag har ju inte ens redigerat klart förra årets bildskörd på Tornseglarna.. ja ja, man får se till att sålla mycket, det är väl egentligen ett 'lyxproblem'! 😎 Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
Det ser mysigt ut på din balkong.
Jag gillar dina bilder från "Pålsundet" med alla vackra träbåtar. Jag minns att du har visat defra tidigare ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från ehrsa 2024-05-05 14:59
Hej! Erik. Jag har nyligen köpt lite blommor till balkongen, våren har varit så kall att det har dröjt längre än vanligt, men nu hoppas jag att det inte längre kommer frost på nätterna.. då får jag ta in blommorna över natten..

Pålsundet är fantastiskt med sina vackra och 'välbevarade' träbåtar! Det är lite som en ständigt pågående båtutställning från många 'årtionden tillbaks', det är inte alltid dom är ute med båtarna heller, ibland har man bara 'picknick' på båtarna vid bryggan där dom kanske mestadels ligger.. tur att det finns 'entusiaster' som orkar sköta om båtarna och bevara dom! Lite samma som med veteranbilar, det är också väldigt trevligt! Tack!
Hilsen!
Härligt med sommarkänsla! Ser ut att ha varit en skön promenad och gatans bibliotek är ett fint initiativ!
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa 2024-05-05 21:30
Hej! Bjarne. Ja, den här dagen gav verkligen sommarkänsla fullt ut! Det har varit dåligt med varma och fina dagar hittills.. Och idag var det 15 grader kallare och en del regn här, det 'svänger' som sagts.. Just det är lite jobbigt nu tycker jag! Samtidigt tycker jag att det är bra att inte sommaren kommer för fort heller, men nån dag mer med extra fint väder kunde väl vädergudarna ha bjudit på kan jag tycka, men det kommer nog framöver.. Gatans bibliotek är kul, väl skyddad från väder och vind dessutom, upptäckte den 'bokhyllan' för ett par år sen när jag råkade gå där.. Tack!
Hälsn!
Du har det mysigt där på balkongen.
Härlig grönska i bilderna på din promenad, nu är det som vackrast.
I går exploderade det här, nästan för varmt och man såg hur allt knoppades. I dag blev det plötsligt rätt kyligt igen, men det är bra att det inte går för fort
Ing-Marie
Svar från ehrsa 2024-05-05 21:42
Hej! Ing-Marie. Ja, balkongen är mysig att sitta på när det blivit sommarvärme, som igår! Det går en 'mysgräns' vid +17°, är det kallare krävs det lite tjockare kläder men går det också.. Igår var det +17° redan på förmiddagen så en frukost där blev en väldigt bra start på dagen, och samtidigt kan man just nu titta på Älgar och Renar och annat också så klart.. Känns som man är både inne och ute, och även ute i skogen och spanar, gillar Älgvandringen..😎 Tack!
Hälsn!
Ja det är härligt nu när man kan flytta ut frukostintaget .
Väldigt snygga träbåtar i sundet, mycket jobb som är nerlagt där.
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-05-06 12:14
Hej! Gunte. Det är lite av en 'milstolpe' i tillvaron första gången det fungerar med en frukost på balkongen utan allt för mycket kläder på så här, och samtidigt kunna sitta där och i det här fallet njuta av Älgarna, och även samtidigt ta del av det som händer i tillvaron utanför balkongräcket!

Det är mycket som händer i 'föreningens' fastigheter nu.. Med ett beviljat 'EU' bidrag på MÅNGA miljoner i 'energibesparande syfte' (och därmed minskat CO2 utsläpp) så installeras nu solceller på alla tak (platt tak) och värmeåtervinnande 'aggregat' för all 'frånluftsventilation' från alla lägenheter (273 st.). Och alla fönster (det 'inre' av de två glasen, av typen 'tvåglas'-fönster sågas bort) och görs om till 3-glas fönster där de nya glas som då ersätter det inre glaset, är en hopbakad 'kassett' med två fönster, med en luftspalt emellan, och är av specialglas som släpper ut mindre värmestrålning, men också mindre med värmestrålning in (tror/hoppas jag). Så det blir treglas fönster sen, där kanske även ev. buller utestängs bättre än nu(?).
Fastigheten framför till vänster har nyss fått alla solceller på plats på taket, och byggställningen rivs nu och byggs upp på fastigheten bakom som då får sina solceller.. Fönstren på närmsta fastigheten håller man på med för fullt att göra om till '3-glas modellen', det verkar ta drygt en vecka för varje fönster.. Min fastighet är sist i turordningen och sker inte förrän tidigast 15 augusti, men det nya 'värmeåtervinnande' frånluftsfläktsystemet är redan nu installerat på 'min' fastighet, så det är solceller och byte av fönstren som drar igång tidigast 15/8, den som lever får se.. Troligen håller all frånluft en temp på c:a +22° så det finns ju en del värme att återvinna.. förut gick det bara rätt ut i tomma luften! Tack! Hälsn!
Svar från ehrsa 2024-05-06 12:29
Hej! Igen. Glömde skriva lite om de vackra gamla träbåtarna här.. De är fantastiska! Det är som ett ständigt öppet 'veteranbåtsmuseum' med träbåtar från troligen alla tidsepoker vad gäller just nöjes/fritidsbåtar.. Man kan gå runt hela kanalen/Pålsundet här via Långholmsbron och Pålsundsbron, som jag gjorde här. Det är många arbetstimmar bakom dessa nästan onödigt vackra båtar, varje år dessutom..
Hälsn!
gunte 2024-05-06 12:48
Då kommer det väl tillfällen att testa långtelet på solcellsinstallatörena vad det lider ;)
Såg kortfilmerna med Micke Leinegard om hans båtfix i vintras. Kul men mycket jobb. Började faktiskt min yrkesbana med att jobba på småbåtsvarv på Gotland.
Svar från ehrsa 2024-05-06 18:08
He he, jodå telezoomen har varit framme några gånger men även kortaste brännvidden (270 mm.) är ofta för mycket, men jag har ju andra 'kombon' och det kommer nån blogg om det hela nån gång..
Hälsn!
Ser ju riktigt somrigt ut! Vi har det riktigt skönt nu , sitta ute ibland. Då vi människor börja vakna till liv igen.
Svar från ehrsa 2024-05-09 12:58
Hej! Stefan. Ja, här var det faktiskt sommarkänsla fullt ut, riktigt skönt att kunna äta frukost på balkongen, det är mycket njutbart, ett bra sätt att vakna ordentligt i lugn takt! Likaså middag på balkongen framöver, gärna medans solen går ner och troligen Tornseglare som far förbi som galningar utanför balkongräcket är oslagbart! Vi är snart där nu, kanske redan om 11 dagar om dom kommer i 'genomsnittlig' tid.. Men det har varit rätt kallt här så det kanske inte finns tillräckligt med insekter i luften, då blir det lite försening! Ser ut att bli sommarvarmt nu från helgen och framöver, kanske det räcker för Tornseglarna.. Tack!
Hälsn!